Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Geïnspireerd aan de slag op eigen erf

Geïnspireerd aan de slag op eigen erf

  • Wichmond

De herfst heeft zijn intrede gedaan. Een groep belangstellenden verzameld zich op zaterdagmorgen bij de familie Hamer uit Delden op het erf. Met thee en koffie worden de handen verwarmd. Nieuwsgierig naar wat komen gaat neemt iedereen plaats in ‘Het Olde Kippenhok’. De naam doet anders vermoeden, maar het gaat hier om een luxe tuinkamer. Alwaar het al wel snel klinkt als een kippenhok, nu het gevuld is met enthousiastelingen. 

 

Vroeger en nu

Jesse van Stichting Landschapsbeheer Gelderland verteld boeiend over het landschap van vroeger en dat van nu. Het grote verschil is het verdwijnen van de groene en blauwe aders in het landschap. Met name door dichtere bebouwing, intensievere landbouw en ruilverkaveling. Maar ook de uitvinding van prikkeldraad zorgde dat sloten, singels en  hagen  ‘overbodig’ werden. Al merkt Jesse op: ‘Dat valt hier in de omgeving nog best mee, het landschap lijkt nog best veel op het landschap van een eeuw geleden. Het goede behoudt van het landschap is te danken aan alle oude boerderijen en de landgoederen die onze omgeving rijk is. En inderdaad als je om je heen kijkt zijn hier nog veel singels, slootjes en dergelijke.

Variatie

Het is de kunst om deze landschapselementen te koesteren en te versterken. Duidelijk werd dat er niet één oplossing is. Variatie is de sleutel. Wanneer je zorgt voor veel variatie, zal een grote diversiteit aan soorten ergens in dat landschap een aangenaam plekje vinden waar zij zich thuisvoelen. Daarmee ontstaat er meer biodiversiteit. 

Excursie over het erf

Na de presentatie van Jesse stroomde ‘Het Olde Kippenhok’ leeg en was er een excursie over het erf van de familie Hamer. Jesse liet zien dat niets voor niets op een bepaalde plek is geplaatst op zo’n oud boerenerf. Zo staat de notenboom dichtbij huis om de muggen buiten te houden en staan er rondom de moestuin dichte hagen om het het ongedierte te weren.  Zo horen we nog veel meer interessante dingen terwijl we langs al mooie landschapselementen wandelen; moestuin, bossages, singels, wildbloemen, vee (paarden en varkens), een boomgaard en een poel. 

Groene verrassing

Wim Dijkstra mede-initatiefnemer van deze ochtend had nog een verrassing voor de deelnemers om gelijk geïnspireerd aan de slag te gaan op eigen erf. Wim heeft via een subsidie 1000 euro van het Stimuleringsfonds om planten van aan te schaffen. Alle deelnemers van de inspiratieochtend krijgen de mogelijkheid om planten uit te zoeken bij de Kwekerij Cruydt Hoeck . Ook is er de mogelijkheid om in te schrijven op bomen en struiken via ’t Onderholt (gefinancierd door Gemeente Bronckhorst). Het gaat om vijf stuks per gegadigde. Voor de bomen en struiken kunt u zich nog aanmelden via natuurlijk@levendlandschapvw.nl. 

Snoeicursus

Ook is er de mogelijkheid om je natuurlijk@levendlandschapvw.nl aan te melden voor de cursus snoeien van hoogstamfruitbomen. De cursus wordt aankomende winter gegeven door Theo Hamer en Wim Dijkstra. 

Doe ook mee!

Ben je na het lezen van dit artikel nou ook enthousiast geworden om je in te zetten voor behoudt en versterking van ons landschap? Meld je dan aan via natuurlijk@levendlandschapvw.nl