Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Burgemeester Besselink trots op samenwerking in Vierakker

Burgemeester Besselink trots op samenwerking in Vierakker

Op woensdag 6 april bezocht burgemeester Marianne Besselink van Bronckhorst de buurtschap Vierakker. Zij werd daar verwelkomt door de leden van Levend Landschap Vierakker die zich inzetten om hun eigen leefomgeving groener en nog aantrekkelijker te maken. De burgemeester was onder de indruk van de inzet, samenwerking en de resultaten die worden behaald. 

Nestkastjes en bloemenzaad

Tijdens een wandeling door Vierakker kreeg burgemeester Besselink een deel van de projecten te zien waar Levend Landschap zich voor inzet. Zo kwam ze langs een klein stukje van de wandelroute die wordt uitgezet, de nestkastjes die zijn getimmerd en opgehangen, de bomen die zijn aangeplant zowel in de bermen als bij particulieren in de tuin, en de houten weidehekken die op verschillende percelen zijn geplaatst. Tot slot zaaide zij een stuk grond in met bloemenzaad, zodat vlinders, bijen en andere insecten komende zomer weer kunnen profiteren van stuifmeel en nectar, en mensen van vrolijk bloeiende bloemen.

“Ik vind het mooi om te zien hoe de inwoners van Vierakker zich zo actief inzetten voor de natuur en het verbeteren van hun eigen leefomgeving” zei Marianne Besselink na afloop van haar bezoek. “De activiteiten van Levend Landschap Vierakker sluiten goed aan bij de doelen van de gemeente zoals we die in ons biodiversiteitsplan hebben opgenomen. Maar wat me vooral ook is opgevallen, is hoe zo’n initiatief zorgt voor nog meer sociale verbinding in de gemeenschap van Vierakker, en dat is ook een heel waardevol aspect van deze groep.”

In 2018 nam een aantal inwoners van Vierakker het initiatief om te kijken op wat voor manieren ze zelf aan de slag konden gaan om hun dorp nog verder te verbeteren voor wat betreft biodiversiteit, groen, landschap en aantrekkelijkheid. Na een brainstorm-bijeenkomst zijn ongeveer 30 inwoners (dat is zo’n 10 % van alle mensen die in Vierakker wonen!) actief aan de slag met een hele serie projecten onder de noemer Levend Landschap Vierakker. In de opstartfase werd de groep praktisch ondersteund door Stichting Landschapsbeheer Gelderland, maar sinds vorig jaar staan de vrijwilligers “op eigen benen”. De gemeente Bronckhorst blijft het initiatief zowel praktisch als financieel ondersteunen vanuit haar Dorp en Rand-programma.